צנצנת של מטבעות זהב - או איך לימדתי את הבנות שלי על כוחה של ריבית דה-ריבית
- Helit Yemal
- 30 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות

להיות אמא זה לא רק לגדל ילדים במובן של לספק את צרכיהם הבסיסים - קורת גג ומזון. גם לא להעמיס אותם בחוגים, ימי הולדת מנצנצים וצעצועים מקיר לקיר.
חלק בלתי נפרד מההורות שלנו היא עיצוב האישיות שלהם והכנה טובה לעתיד שלהם. הקניית מיומנויות חברתיות כמובן, חינוך לערכים, להיות א.נשים טובים יותר. וגם, איך בפועל- להסתדר בחיים.
בתור מי שעוסקת לאורך שנים בעולם ההשקעות, וכיום גם כמלווה א.נשים לעצמאות כלכלית, אני רואה חשיבות עצומה לחינוך כלכלי כבר בגיל צעיר.
מבלי לזלזל באף מקצוע בבית הספר, לא פעם עולה בי המחשבה, איך ייתכן שמחברות נמלאות שנה אחר שנה, בבליל של מידע, טקסטים וחומרי לימוד וכמעט אף מילה על כלכלה, על חסכונות ועל איך מנהלים חשבון הכנסות - הוצאות בסיסי.
שלא נדבר על איך נראה דו"ח כספי של חברה או איך מייצרים ערך מכל שקל בארנק.
אז אחת לכמה זמן, אני מגייסת את מלוא היצירתיות שלי, כדי לנסות להקנות את הדרך לעצמאות כלכלית, והמחשת מושגי יסוד בכלכלה גם לילדותיי.
אז איך מלמדים ילדים את כוחה של הריבית דה-ריבית, או הריבית המצטברת? איך מסבירים את הפלא הזה, השקעה, שמכל שקל שחסכנו נוכל לקבל עוד ועוד שקלים? ועוד באופן כזה שימחיש את זה בצורה כיפית ולא כמושג ותו לו.
חוסכים ביצירתיות
אז לקחנו,
צנצנת שקופה, שיום אחד תגדל להיות צנצנת מלאה מטבעות זהב - בעצם מטבעות שוקולד (כדי שגם יהיה כיף לאכול אותם בסוף)
בתוכה 2 מטבעות כ"הון ראשוני" - עידוד לתחילת הדרך מאמא / אבא.
כל מטבע בצנצנת מייצג חיסכון קטן, שעם הזמן, ההתמדה, האיפוק והסבלנות, יהפוך להיות חיסכון גדול.
מטבעות אפשר להוסיף באמצעות "עבודה" (על אף שילדים לא עובדים, אפשר להגדיר יחד במשפחה בתמורה למה יתקבל מטבע) או מתוך דמי כיס שיתקבלו אחת לכמה זמן. (דמי חנוכה, סכום מוקצב אחת לתקופה, דמי כיס מסבתא וסבא וכן הלאה).
על כל מטבע שמתווסף לצנצנת, ינתן מטבע נוסף מהבנק על התמדה. (הבנק, קרי אמא, או אבא)
פעם בחודש- סופרים את כל המטבעות בצנצנת, ועל כל 5 מטבעות שנצברו, נחסכו ולא בוזבזו, יתקבל מטבע "ריבית" נוסף מהבנק.
בין חיסכון להשקעה
בשלב הראשון, הצנצנת די ריקה, ואולי קשה להבין מיד את ההשפעה של התוספת הקטנה של המטבע. אבל עם הזמן והריבית הצבורה, הצנצנת מתמלאת בקצב מהיר ומשמעות הריבית דה-ריבית הופכת להיות מוחשית יותר.
"אמא, איך זה מתמלא כל כך מהר?" הן שאלו.
סיפרתי להן שזה הכוח שהופך חיסכון לאורך זמן להרבה יותר מסכום הכסף שהן שמו בהתחלה.
אם היינו רק שומרים את המטבעות שהרווחנו בתוך הצנצנת מבלי לקבל ריבית של מטבע נוסף על כל חמישה, זה בעצם היה לחסוך את הכסף במקום מוגן, ולא להשתמש בו.
אבל בגלל שחסכנו אותו בצנצנת מיוחדת, כזאת שמקבלים בה ריבית, קיבלנו כל פעם עוד קצת על מה שחסכנו, וזוהי השקעה. השקעה היא כמו לשתול זרע שאחר כך יצמח לעץ עם הרבה פירות.
במילים אחרות, השקעה זו דרך להרוויח עוד כסף, בלי לעבוד כל יום. היו לנו רק כמה מטבעות שוקולד בצנצנת, ובכל פעם שהשארנו אותם שם – התווספו עוד מטבעות. זה בדיוק מה שעושה כסף שמושקע – הוא "עובד" בשבילך.
בנימה חינוכית
בעידן שבו אנחנו נחשפים להוצאות בלתי פוסקות, חשוב שננחיל לילדינו ערכים של אחריות כלכלית. דרך המשחק הזה הן לא רק לומדות את הכוח של ריבית דה-ריבית, אלא גם מתרגלות חיסכון, סבלנות ויכולת לראות את העתיד בעיניים חיוביות.
אני מאמינה שאם נוכל לתרגל את החשיבה הזו מגיל צעיר, נוכל לתת לילדינו כלי שילווה אותם לכל החיים. העולם הפיננסי לא חייב להיות משהו רחוק, אלא דבר פשוט ונגיש כבר מילדות.
והכי חשוב – שכל אחד מאיתנו, האמהות והאבות, נבין כמה כוח יש לנו לנהל את העתיד הכלכלי שלנו בידיים שלנו.
Comments